Bouquin-Dupont

Champagne Bouquin-Dupont drivs av den alltid lika välkomnande
Dominique Bouquin. Han äger sammanlagt 1,6 ha, varav 1 ha i Avize med östlig exponering, 0,3 i Cramant, också med östlig exponering, och 0,3 i Le Mesnil med syd-östlig exponering. Med andra ord, hög kvalitet från fina Grand Cru-lägen i Champagne. Lägg till det att 0,4 ha är stockar äldre än 60 år, som används till Millésimerna, vilka för övrigt aldrig genomgår malolaktisk jäsning. 0,25 ha är stockar äldre än 78 år som används till hans Champagne ”Vieille Vigne” som produceras enligt Solera-metoden sedan 2008.

Från och med 2020 kommer alla Bouquin-Duponts champagner att produceras med blockerad malolaktisk jäsning. Detta eftersom Dominique föredrar det djup och den fyllighet som lång lagring kan ge och då krävs en frisk, ren syra i vinet. Han skördar vid full mognad för att undvika tillsatser av socker för att starta alkoholjäsningen, som ska gå snabbt, 48 – 96 timmar. Därefter ligger vinet ”sur lie” (på fällningen) fram till juli året efter. De viner som ligger på fat, gör det fram till Augusti månad. Vinerna genomgår ingen filtrering och ingen ”passage au froid” – dvs inga onödiga interventioner i vinets naturliga utveckling!

Den totala produktionen är så liten som totalt 12 000 flaskor om året och allt sköts hantverksmässigt, från arbetet i vingården till färdig flaska.
Titta gärna på den här underbara videon som visar hur arbetet går till!
Det var vid en lunch på Hotel les Avisés vi provade hans Champagne Vieille Réserve första gången. När Nathalie, som serverade oss, såg vår förtjusning uppmanade hon oss att besöka honom. ”Ska vi inte ringa först?” frågade vi. ”Nej, nej, sa hon. Gå bara dit!” Det gjorde vi. När vi ringde på öppnade hans underbara vithåriga mamma med ett stort leende och hälsade oss välkomna.
Nu är vi glada att kunna erbjuda er att dela vår förtjusning.

 

 

Didier Ducos

Champagne Didier-Ducos drivs av Clothilde och hennes man, Nicolas Ducos.
Odlingarna ligger 10 km sydväst om Épernay, i St Martin d’Ablois, där innevånarna kallas för ”Ablutien”. Nicolas och Clothilde är tredje generationen som självständiga vinmakare och arbetar med att göra det absolut bästa av Meunier-druvan, som dominerar i området.
Deras ”L’Ablutien” är en assemblage (blandning) på 80% Meunier, 5% Pinot Noir och 15% Chardonnay, vilket speglar druvornas fördelning i vingårdarna, både i byn och på deras egen mark. Därför är Champagnen deras flaggskepp och hyllning till tidigare generationers arbete, både i familjen och i området. Den finns alltid på lager i fyra storlekar – halvflaska, helflaska, Magnum och Jéroboam.

Clothilde och Nicolas är drivande i organisationen Meunierinstitut, en sammanslutning av självständiga Champagneproducenter som tillsammans arbetar för att främja och utveckla meunierdruvans status.
Didier-Ducos är certifierade Viticulture Durable en Champagne (VDC) och Haute Valeur Environnementale (HVE), väl medvetna om att det ekologiska arbetet i vingården är en av nycklarna till en produkt av hög kvalitet. Stockarna är i genomsnitt 40 år gamla och ger ett lägre skördeuttag men med större koncentration av smaker.
Ducos undviker konsekvent all malolaktisk jäsning, för att undvika sekundäraromer och bibehålla mångfalden av aromer samt friskheten i vinet.

Huset producerar cirka 60 000 flaskor om året och gör även champagne på större flaskor, Magnum (1,5 liter), Jeroboam (3 liter) och Methusalem (6 liter). De stora storlekarna görs helt enligt samma process som de små, inte som förr genom att man hällde över champagne från mindre flaskor i de större. Fast man måste förstås beställa de allra största flaskorna fem år i förväg. En bra fest kräver planering.

 

 

Didier Herbert

Champagne Didier Herbert drivs sedan 1982 av Didier Herbert, tillsammans med hans anställda.

Företaget äger mark i 30 olika vingärdslägen, fördelade över 5 byar; 1:er cru i Rilly la Montagne, Ludes och Trois Puits, grand cru i Mailly och Verzenay.

När Didier tog över som tredje generationens vinodlare, bestämde han sig för att göra inte mindre än 8 olika champagner som avspeglar karaktärerna från olika vingårdslägen och druvblandningar. Dessutom gör han en alldeles underbar Ratafia, ett dessertvin/avec på druvmust (100% Meunier) och Fine de Champagne som fått åldras på små fat, enligt Solerametoden. En av de bästa Ratafia vi smakat.

Sedan 2020 har Didier Herbert släppt några helt unika, fatlagrade, druvrena champagner. En 100% Meunier och en 100% Pinot Noir, utan malolaktisk jäsning, helt utan samt med mycket låg dosage. De har lagrats ett år på nya fat från Tonnellerie Rousseau i Bourgogne och därefter legat på kork och agraffe före degorgeringen. Snart kommer det även att finnas några mycket speciella blandningar, bland annat innehållande viner som jästs och lagrats på terracotta-ägg. Tyvärr i mycket begränsade kvantiteter, så vi håller tummarna att vi ska få uppleva några flaskor.

 

 

 

Francis Orban

Historien om Champagne Francis Orban började 1929, för fyra generationer sedan.
Francis farfarsfar, Léopold Orban, en pionjär inom champagnetillverkningen i byn, bestämde sig för att börja producera champagne. Efter honom tog farfar Gaëtan Orban och hans son (Francis far) Pol Orban över företaget.

Vingården ligger i hjärtat av Marnedalen, födelseplatsen för champagne, 15 km från Epernay, champagnens huvudstad.

Byn är speciell ur flera aspekter. Den åtnjuter en idealisk exponering och solsken, exceptionell lerkalkjord och ett perfekt mikroklimat för att odla Pinot Meunier, vingårdens flaggskepps-druvsort.

Idag, fortfarande stimulerad av önskan att tillfredsställa dig, hittar du i Francis Orban Champagne-sortimentet en naturlig elegans och en ärftlig, autentisk och äkta färdighet som är specifik för familjen och vingårdarnas terroir.

 

Francis Oban föddes 1980 i Reims.
Eftersom båda hans föräldrar var champagnemakare var det bara naturligt att han valde att utbilda sig till oenolog och vinodlare.
Efter att ha avslutat sin utbildning 1999 gick Francis med i familjeföretaget för att vidareutveckla sina kunskaper och bidra med det han hade lärt sig under studierna.

År 2007 bestämde han sig för att producera sitt eget Champagne-märke, frukten av hans ärvda familjeexpertis och sin egen erfarenhet. Historien fortsätter …

 

 

Gimonnet-Gonet

Champagne Gimonnet-Gonet drivs idag av Charles Gimonnet och hans tvillingsyster Anne Sophie, i samarbete med föräldrarna Philippe och Anne som startade företaget tillsammans 1986.
Föräldrarna kommer båda från välrenommerade Champagnefamiljer, men bestämde sig för att gå sin egen väg.

Champagne Gimonnet-Gonet äger idag 15 ha, främst i Grand Cru-byarna Chouilly, Cramant, Oiry, Oger och Le-Mesnil-sur-Oger samt Premier cru-byn Cuis i Côte des Blancs. De har även en smärre del i Vallée de La Marne, i Bouquigny, Vincelles, Verneuil och Trélou där de odlar Pinot Noir och Meunier.
Deras första Blanc de Noirs vinifierades 2019 och kommer med andra ord inte att finnas på marknaden förrän om några år. Det pågår även ett projekt med fatlagrade viner som kommer att släppas 2021 eller 2022. Även viner där den malolaktiska jäsningen helt eller delvis blockerats är på gång. Själva vinproduktionen är 100% vegansk.
Idag ligger den totala produktionen på cirka 70 000 flaskor/år men med potential att kunna öka till det dubbla.

 

 

 

Henriet-Bazin

Champagne Henriet-Bazin har sitt ursprung i två familjer med djupa rötter i Montagne de Reims. Familjen Bazin kom från byn Verzenay där de odlade vin och levererade druvor till några av de stora husen. Familjen Henriet odlade druvor i en närliggande by. Mot slutet av 1800-talet gifte sig Gaston Henriet med Eugénie Bazin och började snart göra sina egna champagner, ett modigt drag i en tid då mycket få oberoende champagneproducenter fanns i regionen.

Det var dock Gastons son Robert och hans fru Huguette som verkligen utvidgade verksamheten. De reste landet runt och visade upp sina bubblande drycker på mässor och marknader, först i lokalområdet, sedan utanför Champagne. De byggde snart upp försäljningen till 35 000 flaskor – en imponerande prestation för ett man- och hustru-team på den tiden!

1968 flyttade familjen till byn Villers-Marmery. Denna by, i den östra delen av Montagne de Reims, är den enda byn planterad med majoritet (98%) Chardonnay i ett hav av Pinot Noir. Kritan ligger mycket nära markytan och har ett stort inflytande på vinerna – något som hjälper till att göra den till en av endast fyra byar i Montagne de Reims som klassificerats premier cru för Chardonnay men inte för regionens dominerande druva Pinot Noir.

Sedan början av årtusendet har företaget drivits av Marie-Noëlle Henriet-Rainon (femte generationen) och hennes man Nicolas Rainon.

Produktionen är cirka 80 000 flaskor per år, varav 40% exporteras.

 

 

Tange-Gerard

Champagne Tange-Gerard är ett 10-årigt mikrovarumärke och familjeföretag från Champagne, som drivs av Alain Gerard och Solveig Tange. Alain Gerard lärde sig vinodling av sin mor, morfar och morbror. I slutet av 1990-talet började han driva familjens vingård. Med erfarenhet från sitt arbete med jordbrukare och stora livsmedelsindustrier över hela Europa i mer än 20 år har han tillfört sitt eget sätt att se på Champagnetillverkningen.

Solveig Tange, dansk och utbildad journalist, visste väldigt lite om champagne när hon kom till regionen 2003. Hennes horisont vidgades snabbt när hon blev involverad i arbetet. 2004 upplevde hon de första skörden och 2006 tog hon examen i beskärning. Sedan dess jobbar hon med kommunikation och att förmedla sitt eget, ibland lite annorlunda sätt att se på Champagneframställning.
2009 sålde Tange-Gerard sina första flaskorna, då mer klassiska och traditionella champagner. 2018 kom de första vingårdschampagnerna.

 

 

 

Vazart-Coquart

Sedan 1954 har Maison Vazart-Coquart producerat eleganta och smakrika champagner. Vinerna växer i Chouilly, Grand Cru i Côte des Blancs. På 30 olika vingårdlägen och sammanlagt 11 hektar är Chardonnay i majoritet, och några få ar Pinot Noir kompletterar denna druvsort.

Tre generationer har följt varandra sedan skapelsen. Louis, Jacques och idag Jean-Pierre har bidragit till utvecklingen av huset sedan början av 1950-talet, då Jacques Vazart övertygade sin far Louis och sin bror René, då odlare och ägare av några vinstockar, att börja göra egen champagne.

1954 tillverkades de första flaskorna, då med namnet “Louis Vazart”. Snart därefter skapade de varumärket “Vazart-Coquart”, efter Louis Vazart och hans fru Marie Coquart. Idag är Jean-Pierre den tredje generationen champagnemakare, tillsammans med sin fru Caroline och ett exceptionellt team.

Champagne Vazart-Coquart värnar om miljön och blev därför den 3: e HVE-certifierade franska vingården i maj 2012. Det innebär att de är fast beslutna att bevara den biologiska mångfalden som finns i och runt vingården.

2017 bestämde de sig för att även konvertera till organisk vinodling. Det är helt enkelt en metod för att skydda vinstocken utan att använda kemikalier eller syntetiska gödningsmedel. Efter tre års omställning är deras första certifierade ekologiska skörd 2020.

Jean-Pierre är en mycket karismatisk och kreativ vinmakare som hela tiden skapar nya cuvéer.
Ibland är det vingårdsbetecknade Champagner, ibland är det multi-vintage som han gör på stora ståltankar genom att tillsätta 40% av de bästa vinerna från årets skörd och skapa en Solera som blir rikare och fylligare med åren. Han gör både snustorr och söt champagne, eftersom han anser att det behövs söt champagne till vissa maträtter.
Han är även ordförande i ”Club trésors de Champagne” som gör de ”Special club” flaskor som vunnit erkännande i hela världen och som man lätt känner igen på hyllan genom den svarta kartongen och sin egen glasflaska med utvald form, etikett och sigill.

 

VC1 bw

 

 

Scroll to Top